Odkrywam bób na nowo

Odkrywam bób na nowo

Bób jak i inne strączkowe były kiedyś bardzo popularne .W sezonie jadany był świeży , po za sezonem suszony gotowało się jak każdą inną fasolę . Popularny jest w zasadzie na całym świecie . Ku mojemu zdziwieniu okazało się , ze najwięcej jada sie go w Chinach ( obstawiałam kraje arabskie ) .
W starożytnej Grecji miał znaczenie religijne .
Lubię bób w zasadzie w każdej postaci . Mam nadzieję , ze wzrośnie zainteresowanie nim i trochę stanieje bo teraz dla kogoś kto nie ma go z działki to raczej oszczędnościowe warzywo to nie jest .
Dziś zaczynam od najprostszej wersji bobu- gotowany , łuskany , podgrzany na masełku z koprem i posolony ( ja dałam jeszcze trochę pieprzu )

Przepis jak zwykle na bloogu ,, Buniabaje w kuchni ,,

https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2011/09/odkrywam-bob-na-nowo.html

dodane na fotoforum:

jagoda8

jagoda8 2011-09-09

Tez bardzo lubimy i w sezonie często gotuję i podaję z masłem i koperkiem lub zieloną natką pietruszki.

lila08

lila08 2011-09-09

my też bardzo lubimy...w ogrodzie nie mam ,od czasu do czasu kupuję...ale nie jest najtańszy :(

lejdis

lejdis 2011-09-09

nie jadłam jeszcze bobu ....

kris13

kris13 2011-09-10

no,i proszę! danie extra!!!

dodaj komentarz

kolejne >