Czerwona kapusta z żurawiną

Czerwona kapusta z żurawiną

Czerwona kapusta z żurawiną:
Bardzo smaczna odmiana czerwonej kapusty o winno- owocowym smaku .

Czas : 45 minut

Składniki :

¼ główki kapusty ( takiej średniej wielkości )
2 czubate łyżki konfitury z żurawiny ( mało słodkiej )
1 łyżka octu winnego ( jabłkowego lub wiśniowego )
sól
cukier
pieprz mielony
2 łyżki masła

Kapustę drobno uszatkować. Zalać osoloną ( 1 łyżeczka soli ) wodą .Gotować 30 minut .Odcedzić .W rondlu rozpuścić masło. Włożyć kapustę .Dodać konfiturę z żurawiny , ocet i dusić mieszając 15 minut. Doprawić do smaku solą , pieprzem i jeśli trzeba cukrem .

dodane na fotoforum:

pamela5

pamela5 2008-12-08

Bardzo apetyczna :-))

ciarkaa

ciarkaa 2008-12-08

lubie czerwona kapuste ale nigdy nie probowalam z zurawina:)

cudolik2

cudolik2 2008-12-08

Kapustka,i owszem,ale z zurawina musze przyznac,nie jadlam.Milego dnia.

krysa

krysa 2008-12-08

ciekawy przepis...

barossa

barossa 2008-12-08

dobre połączenie,modra kapusta jest raczej mdła,te wszystkie dodatki wyeksponują jej doskonałe walory smakowe:)

iwoski

iwoski 2008-12-08

Od małego uwielbiam kapustę, nawet babcia mówiła, że jestem mała kapuściara hi hi. Takiej jeszcze nie jadłam, ale na pewno spróbuję. Dzięki kochana za pomysł :)

bunia

bunia 2008-12-08

barossa- żurawina doskonale mi się komponuje smakowo właśnie z czerwoną kapustą i z buraczkami .Robię też z dodatkiem żurawiny dresingi do sałat - fantastyczne .Jakoś przegapiłam w tym roku jarzębinę , a z zeszłego roku nic nie zostało. Musze zobaczyć może jeszcze gdzieś znajdę ( przemrożona jest nawet lepsza na konfiturę )

dodaj komentarz

kolejne >