Pociski :
Pyzy z mięsem o podłużnym kształcie . Zwane inaczej cepelinami lub kartaczami .
Czas :1,5 godziny
Składniki :
80 dag ziemniaków
5 dag mąki
szczypta soli
20 dag mielonego mięsa
1 łyżka oliwy
1 usiekana drobno cebula
sól
½ łyżki majeranku
pieprz mielony
25 dag boczku do okraszenia
Połowę ziemniaków ugotować i zrobić z nich puree ( bez dodatków ) . Pozostałe ziemniaki utrzeć na tarce jarzynowej jak na placki ziemniaczane . Włożyć na gazę i odcisnąć . Oba rodzaje ziemniaków wymieszać dodając mąkę i ½ łyżeczki soli . Wyrobić ciasto . Podzielić na 12-20 części ( zależy jak duże pociski chcemy mieć – ja robię mniejsze ). Cebule podsmażyć na oliwie na złoto . Dodać do niej mięso , sól , pieprz , majeranek . Porcje ciasta kłaść na dłoni i spłaszczać nadając jej owalny – podłużny kształt . Na każdą część ciasta kłaść farsz . Zlepiać cepeliny . Układać ,, szwem „ do dołu na posypanej mąką stolnicy . Gotować na osolonym wrzątku przez 20 minut , aż wypłyną . Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać okraszone skwarkami wytopionymi z boczku .
Do pocisków można zrobić sos z 10 dag usmażonego na skwarki boczku , 1 usiekanej cebuli usmażonej na złoto , 4 łyżek kwaśnej śmietany , soli i pieprzu mielonego . Wszystkie składniki sosu wymieszać , doprawić i polewać nim pociski .
Doskonałe są też pociski podsmażane na rumiano po pokrojeniu na plastry .
dodane na fotoforum:
cudolik2 2009-02-17
Świetna nazwa!"pociski!!Dokładnie tak wygladaja,lubie te"kluchy",są bardzo smaczne;))))))Miłego dnia!
cypryjka 2009-02-17
i tak lubie je najbardziej :) odsmazone na rumiano w plasterkach :))) ale to tylko goscinnie bo sama nie mam odwagi zrobic, a moze to tylko lenistwo?
dzien dobry buniu :)
danka10 2009-02-17
..witaj Buniu:))))aż ślinka cieknie....
aniakar 2009-02-17
Pyzy z mięsem są pyszne...ja robię kulki.... inna nazwa to cepeliny ...
ale nie ważne jak się nazywają,grunt,że są pyszne .:)))
kirena 2009-02-17
Bardzo dziękuję za podrzucenie pomysłu,już się zabieram za robotę.Przesyłam całuski:)))
margoma 2009-02-17
Ale pysznosci! Smaki mojego dziecinstwa!
graziac 2009-02-17
Ooo,to bym zjadła!..Uwielbiam pyzy,pierogi i wszystkie mączne... Miłego dnia,Buniu.
atena74 2009-02-17
podpisuje sie pod graziac ))) milego dzionka
niema 2009-02-17
oooooo ciekawe i łatwe;) ale miesko mielone smażymy razem z cebulka? czy mieszamy ze smażona cebulka i kładziemy jako farsz surowe miesko?
irogo 2009-02-17
jadłam takie kiedyś .... niebo w gębie i do tego kiszona zasmazana kapucha z cebulką mmmmmm ;)))
reniuska 2009-02-17
WITAJ GRAŻYNKO
ZAPRASZAM NA KAWUNIE
MIŁEGO POPOŁUDNIA ŻYCZĘ
boogie3 2009-02-17
PYSZNIE WYGLĄDAJĄ ...DZIĘKUJĘ ŻE JESTES TUTAJ ...POZDRAWIAM*
siestala 2009-02-17
to samo mam pytanie co niema- miesko gotowane do farszu? I jeszcze jedno- ziemniaki bez jajka? pozdrawiam Cie :)
wiolcia7 2009-02-17
jadalne pociski - niespotykane w moich stronach ;-)))))
chętnie bym sobie zjadła;-))
b0zenka 2009-02-17
Buniu ,jako małolata jadłam je dosyć często tata je robił tak samo jak ty.dodatek leciutko zasmazana kiszona kapusta.
bunia 2009-02-17
siestala , niema - mięsko surowe wymieszać z cebulką i przyprawami .Jajka nie daję .Jak mam czas to jak odcisnę te surowe ziemniaki to sok z nich zostawiam żeby na dnie osiadła maka ziemniaczana , zlewam wodę , a make dodaję do masy ziemniaczanej , a jak nie to podsypuję łyżkę mąki ziemniaczanej kupnej .
Jeśli chodzi o gęstość ciasta to proponuję pierwszy raz robić z kimś kto ma wprawę , bo tu podawanie ilości maki to trochę nie za bardzo - bo jak ziemniaki są za wodniste lub słabo odciśnięte to może się okazać ,że ciasto wyjdzie za rzadkie , a jak ziemniaki mączyste to z kolei może być za twarde .
Moje pierwsze pyzy w życiu to się nadawały na piłeczki golfowe ( hi hi hi )- a wydawało mi się ,że tak się ściśle przepisu trzymałam.
karo66 2009-02-17
A ja z lat dziecinnych pamętam te same kluski ale ze startą marchwią którą się "prużyło" z masłem cukrem i pieprzem. Musiała marchewka być dobrze słodka, pieprzna i tłusta. Do dziś mam w pamięci widok zielonych obwódek klusek i czerwonego, przygaszonego koloru marchewki. Kto jeszcze to robi?
danka19 2009-02-17
Już się wydrukował przepis i przy okazji zrobię. Dam znać jak smakowały. Serdecznie pozdrawiam.
jolcia7 2009-02-17
haha pozdrawiam ,dzisiaj akurat robiłam je na obiad:)
farm63 2009-02-17
Aaaaa!!!! Zeppeliny mojej Babci ! No chociaż sobie popatrzę... :(
Pamiętam jeszcze babkę ziemniaczaną. Pyszszna była.
edytka 2009-02-17
mniam :))
emmi1 2009-02-17
Bunia :) Ja i tak wiem, że te błędy są sprawdzeniem ile osób czyta przepis, [buziak] prawda? :))))))
bunia 2009-02-17
emmi1- hi hi hi - aż taka sprytna to ja nie jestem . Zakręcona jestem . Zostawiłam Mamę w szpitalu na ponowne składanie ręki ( jutro ) , córę z mężem i wnukiem chciała bym jak najczęściej widzieć i ugościć ( wylatują do Anglii już w niedzielę ) , no i z tych emocji ciśnienie mi zwariowało zupełnie i jestem z lekka nieprzytomna po lekach ( przytrafiło mi się 175/150- jeszcze takiego nie widziałam ).Najpierw sobie zbiłam , apotem ratowałam się czekoladą z wiśniówka bo za bardzo zbiłam . Mądre to chyba nie jest - trudno,przeżyłam i nawet humorek mi się poprawił.
isia222 2009-02-17
oj buniu, buni dbaj o siebie, bo wszyscy Cie bardzo potrzebują! a mamie życzę zdrowia. miałam niedawno męża ze złamaną nogą to wiem jak to jest....
kirena 2009-02-17
I zrobiłam! I zjedliśmy z mężem. Jeszcze na kolację odsmażyłam,były pyszne,dziękuję za przepis.Dobranoc!
bunia 2009-02-17
kopytka- i ja też - tylko nie zawsze chce mi się robić - dziś z nerwów miałam natchnienie.
graziac 2009-02-17
Buniu,zrób porządek z tym ciśnieniem...A mamie życzę dużo zdrowia. Dobrej,spokojnej nocy.
reni1 2009-02-17
Twoje przepisy i te cudeńka tez są cudowne ..dałam stronę mojej córce w Anglii aby się od Ciebie uczyła:)jesteś mistrzynią w swoim rodzaju:)Podziwiam Cię cały czas....:)dobrej nocy
udch95 2009-02-18
Tego bym trochę wrzuciła:))
cieniu1 2009-02-18
Mniam mniam czesto to robje w mojej rodzinie to byla czesta portawa :)) ja tez robje to ale z Kapusta i prawdziwkami a do tego sos grzubowy !!! palce lizac !! No to juz wiem co na sobote zrobic :)))pozdrawiam.
analiza 2009-02-20
a ja znalazłam taki przepis
Nazywane też cepelinami. Oryginalna potrawa litewska, znana doskonale w okolicach Puńska i Sejn, ale nie tylko. Przygotowuje się ją z ziemniaków, mięsa, cebulki, przypraw. Kartacze to obrazowo mówiąc - duże owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Świeże mięso wieprzowe - najlepiej karkówkę lub łopatkę - obmyć i podgotować do średniej miękkości, dodając listek laurowy i pieprz naturalny. Wywar mięsny pozostawić do gotowania kartaczy, a mięso zemleć wraz z cebulą i ząbkiem czosnku. Póżniej wymieszać i dodać przyprawy do smaku. Tak przygotowany farsz podsmażyć na patelni przez około 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć i potarkować. Następnie masę ziemniaczaną wycisnąć, a wytrącony krochmal dodać do ciasta. Masę trzeba sparzyć wodą lub wywarem mięsnym - aby nie była zanadto twarda. Z wymieszanego, elastycznego ciasta formować placki i zawijać w nie kule z przygotowanego mięsnego farszu. Wrzucać do wrzącej wody (wywaru). Czas gotowania kartaczy zależy od ich ...
analiza 2009-02-20
Czas gotowania kartaczy zależy od ich wielkości oraz od tego czy do ciasta dodaje się mąki i gotowanych ziemniaków. Takie z zupełnie surowego ciasta i dość sporej wielkości gotują się około 2 godzin.
bunia 2009-02-20
analiza- ciekawa ta twoja propozycja .Trochę mnie tylko dziwi czas gotowania - 2 godziny ? A może całkowity czas robienia jest taki- bo kluski we wrzątku jak by tyle czasu miały być to nie wyobrażam sobie jakiej by miały być wielkości. Jak możesz to podaj źródło przepisu .
analiza 2009-02-20
Buniu, ja też analizowałam ten czas gotowania i okazało się, że znalazlam dwa przepisy
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis12533.html
http://www.svet-perk.pl/pre.html
hashi28 2009-03-15
mniam .....ciekawa ta twoja galeria....jestem zachwycona!!
szczesliwi ci ktorych karmisz))