Pomysł na szybkie danie obiadowe .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 udka wędzonego kurczaka
20 małych pieczarek
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1/3 ,, Bulionetki drobiowej Knorra „ ( można użyć kostki bulionowej ½ , lub wywaru mięsnego )
1/3 szklanki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki mąki
1 szklanka wody
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na rumiano przekrojone na połówki pieczarki. Wsypać natkę i wlać wodę . Dodać ½ Bulionetki i dusić pod przykryciem przez 15 minut .Zagęścić sos mąką .Dodać rozrobiona z 2 łyżkami gorącego sosu śmietanę .
Podawać z ziemniakami puree i dodatkową surówką .
Użyłam Bulionetki bo chciałam sprawdzić jakie są – wydaje mi się ,że sprawdzą się doskonale .
dodane na fotoforum:
reni50 2009-09-12
no, no, znowu coś innego i nowego...
gooja 2009-09-12
Udka musimy kupic gotowe tak...
Wygląda ciekawie....
karo66 2009-09-12
Cudowny obiadek, u mnie w domu nie przejdzie chwilowo, bo córa nie toleruje grzybów poza grzybkami w uszkach wigilijnych. wtedy podobno mają inny smak.
magdabo 2009-09-12
Świetny pomysł ... pozdrawiam !
kopytka 2009-09-12
bardzo ciekawy pomysł na podanie wędzonych udek....
u mnie jeszcze leży jedno w lodówce i nie wiem co z nim zrobić, jedno zjadłam bo byłam głodna...
rudy13 2009-09-12
bulionetka... coś nowego... muszę i ja wypróbować, a takie udka z grzybkami...mmmmm .... nie marudzę tylko wcinam ze smakim....
pozdróweczka.... :))))
wesolla 2009-09-13
To coś dla mojego męża...pychotka
vocal 2010-02-19
CZĘSTO KUPUJĘ WĘDZONE UDKA!
A TEN SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA BARDZO PRZYPADŁ MI DO GUSTU:)