Pikantno-słodko-winny sos do drobiu i cielęciny .
Czas : 15 minut
Składniki :
½ szklanki ,, Domowych kaparów wg Babcigramolki „ ( tzn nasion nasturcji )
½ szklanki pokrojonych w drobną kostkę brzoskwini z syropu
½ szklanki bulionu drobiowego
½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki
szczypta soli
Roztopić w garnuszku masło i wrzucić kapary ( nasiona nasturcji ) i smażyć mieszając przez 2-3 minuty .Posypać mąką , zamieszać .Rozprowadzić chłodnym bulionem i śmietanką . Dodać brzoskwinię . Doprawić do smaku .
Podałam z ryżem i smażoną piersią kurczaka .
Tu jest przepis na kapary z nasturcji . Oczywiście można użyć kupnych kaparów oryginalnych ale wtedy moim zdaniem trzeba ich użyć mniej bo są zdecydowanie bardziej korzenne w smaku.
https://www.garnek.pl/bunia/6647382/domowe-kapary-wg-babcigramolki
dodane na fotoforum:
serce07 2009-10-29
wysmienite na pewno
lageria 2009-10-29
Mniam :-) na pewno wypróbuję, bo bardzo lubię kapary
gooja 2009-10-29
mniami......pozdrawiam i miłego odpoczynku po obiadku...;-)
oli74 2009-10-29
kurcze sama bym tak poeksperymentowała,ale...
..wiesz Grażynko jak to jest ...
..wraca mała ze szkoły i najchętniej jadłaby kotleciki,naleśniki ,pierożki i.................:)
Pozdrawiam cieplutko:)
rudy13 2009-10-29
ciekawie, ciekawie.... kaparów wg Twojego przepisu już nie zrobię, może w przyszłym roku.....
pozdróweczka.... :)))))
alka10 2009-10-29
PYCHOTKA
-----------------------------$$$$$$$
-----------------------$$$$$$$ .......*
-----------------$$$$$$$$......:*
------------$$$$$$$$$.............*
--------$$$$$$$$$$......*
-----$$$$$$$$$$$....................*
---$$$$$$$$$$$.......... *
--$$$$$$$$$$....................*
-$$$$$$$$$$........*
$$$$$$$$$$.....................*
$$$$$$$$$$......*.......*
-$$$$$$$$$$..................*
--$$$$$$$$$$..... *
---$$$$$$$$$$ ...........*
-----$$$$$$$$$$...............*
-------$$$$$$$$$$....*
-----------$$$$$$$$$...............*
---------------$$$$$$$$$......*
--------------------$$$$$$$$$.........*
DOBRANOC
bunia 2009-10-29
Rudy13- a warto- muszę przyznać ,że trafiłam tym razem z tymi ,, kaparami " w 10- tkę . zwykłe są dla mnie za bardzo korzenne .A te dzięki dodatkowi miodu wyszły fantastyczne .Aż szkoda że nie zrobiłam jeszcze więcej .Myślę ,że w przyszłym roku zredukuję ilość cukru na korzyść miodu - będą jeszcze smaczniejsze .
beata1 2009-10-30
Witam cieplutko w ten chłodny i mglisty dzionek:):):)
Pozdrawiam serdecznie i miło:):):)
udch95 2009-10-30
Pięknie podane:))
rudy13 2009-11-01
Buniu, z tymi kaparami zapamiętam, zapiszę i w przyszłym roku wypróbuję... :)))
pozdróweńka... :)))