[28960685]

Oponki
nk
Oponki - ale nie z ciasta drożdżowego, a z dodatkiem twarogu. Pycha! Robi się je niesamowicie szybko, są mięciutkie, nie tłuste, prostsze w wykonaniu niż pączki. Przysmak dzieci :-).

Składniki na około 30 oponek:

500 g półtłustego twarogu (może być zmielony)
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 - 3 szklanki mąki pszennej

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na miękkie, nie klejące ciasto (zacząć od 2 szklanek mąki i w razie potrzeby podsypywać). Ciasto rozwałkować na grubość około pół cm i wycinać oponki, np. przy pomocy szklanki i zakrętki/kieliszka.

Wrzucać na głębszy, rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor.

Osączyć z tłuszczu na bibule, posypać obficie cukrem pudrem.

(komentarze wyłączone)