schabowy z kostka....
surowka: zjadlam co mialam w domu:-)
8 ziemniaków
½ pęczka szczypiorku
5 dag parmezanu
2 łyżki śmietany
2 łyżki masła
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Ziemniaki zawinąć w folię aluminiową po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 1 godz.
Następnie gotowe ziemianki wyjąć, przekroić na pół i wydrążyć trochę miąższu, który wymieszać z parmezanem starym na tarce o drobnych oczkach.
Dodać śmietanę, masło oraz doprawić do smaku solą oraz pieprzem i całość utrzeć na jednolita masę.
Powstałą masą napełnić powłoki ziemniaków, które ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić ponownie do piekarnika rozgrzanego do200 stopni i zapiekać ok. 15 min.
Ja te ziemniaczki ugotowalam dzien wczesniej w mundurkach.
dodane na fotoforum: