Suszonymi, buraczki.
Mięso umyłam, przygotowałam marynatę musztarda ocet balsamiczny ,olej,sól, pieprz majeranek mięso zanurzyłam w marynacie na całą dobę. Gruszkę obrałam pokroiłam i ugotowałam w minimalnej ilości wody z goździkiem i odrobiną cynamonu. Do wody po gotujących się gruszkach wrzuciłam suszone figi. Następnego dnia mięso ułożyłam w naczyniu do zapiekania dołożyłam figi gruszki i dolałam troszeczkę wody z gotujących się gruszek. Piekłam w piekarniku godzinę w zależności od mięsa ja robiłam indyka ale można też karkówkę. Wtedy czas pieczenia trzeba wydłużyć. Kiedy wszystko było miękkie dolałam odrobinkę słodkiej śmietanki do sosu.
https://www.doradcasmaku.pl/przepis-orkiszowe-kluski-leniwe-393397