jablka do mięsa:
1 łyżeczka masła
2 jabłka- obrac i pociąć na małą kostkę
1 łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
odrobina wody
Masło rozpuścić na patelni, dodać jabłka i ocet, i na wolnym ogniu poddusić 10 minut ( mają trzymać kształt, ale zmięknąć). Jeśli się przypalają dodaj troszkę wody i zmniejsz ogień.Odstawić, doprawić solą, majerankem i odrobiną pieprzu.
O dodawaniu ziół:
Każda sucha przyprawa zyska na aromacie jeśli dodając ją do potrawy rozetrzesz ją w palcach. Jeśli majeranek ledwo co pachnie- czas się go pozbyć i kupić nowy! Ogolnie przyprawy są najlepsze do dwóch- trzech lat od wyprodukowania.
dodane na fotoforum:
astra40 2016-01-07
smakowite danie:) Ciekawe połączenie smaków, bardzo lubię takie połączenia:) Muszę wypróbować :)
madziak 2016-01-07
Ryż i mięso oddam za fasolkę z bułeczkę ....... mmniam :)
Całe jabłka się skończyły, a może zrobić coś w rodzaju gęstego sosu z przetartej masy jabłkowej, której mam kilkanaście słoików po odparowaniu soku? Jest bez cukru, to wypróbuję. Albo dodam do pieczenia mięsa :)
ptaszak 2016-01-08
Fasolkę bym zjadła! Bardzo lubię! Posiałam nawet w ogrodzie, ale przez ta suszę niewiele jej było :-(