Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Cukinię umyć, odkroić końcówki i pokroić na plasterki. Warzywa wyłożyć na blaszkę- marchewka po jednej stronie, cukinia po drugiej. Skropić olejem i doprawić jak lubicie ( ja dałam sól i pieprz cytrynowy). Wstawić do nagrzanego piekarnika na 17-20 minut ( aż się lekko zarumienią).
Pierś kurczaka stłuc jak wieprzowinę na schabowego, posolić, posypać pieprzem i usmażyć na średnim ogniu z obu stron.
Wyjąć z patelni na talerz, przykryć albo pokrywką albo folią aluminiową. Do patelni, w której smażył się kurczak dodać trochę oleju i szybko ( dosłownie 30 sekund) usmażyć dwa ząbki czosnku. Dodać białe wino ( 1/4 szklanki jeśli gotujesz jedną porcję) i co chwilę mieszając pozwolić winu prawie wyparować ( 2-3 minuty)
Dodać posiekane pomidorki, pecynę masła, troszkę soli i szczyptę suszonej bazylii albo ziół włoskich. Gotować na średnim ogniu 1 minutę. I gotowe. Brudzisz dwa naczynia plus deskę do krojenia, nóż i łyżkę do mieszania. Wszystko masz na stole w 25 minut. Czerwone wino do tego smakuje bardzo zacnie.
dodane na fotoforum: