Kruchy jabłecznik

Kruchy jabłecznik

3 szkl. mąki
3 łyżki kw.śmietany
3 żółtka
3 łyżki cukru
1 kopiasta łyżeczka pr do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1 margaryna 250 g
jabłka ok. 1 kg
1 galaretka sypka

Mąkę siekamy z margaryną, zółtkami, cukrem dodajemy cukier waniliowy mieszamy i dodajemy do mąki, szybko wyrabiamy ciasto i dzielimy na 2 części.
Pierwszą część wykładamy na blachę, smarujemy białkiem, kładziemy wcześniej zrobione jabłka. Następnie wałkujemy 2 ciasto i kładziemy na jabłka. dociskamy boki i nakłuwamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 st, - 40 min, Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Jabłka można zrobić w dowolny sposób i wymieszać z sypką galaretką.

dodane na fotoforum:

kryan

kryan 2012-01-16

Wygląda apetycznie i pewnie taki jest :-)

dodaj komentarz

kolejne >