SŁONECZNIKOWIEC-składniki na ciasto:
•3/4 szklanki oleju rzepakowego
•1/2 szklanki wody
•11/2 szklankę cukru
•3 łyżki kakao
•5 jaj (oddzielnie białka i żółtka)
•1 1/2 szklanki mąki
•1 łyżeczka sody
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
Olej, wodę szklankę cukru oraz kakao należy zagotować i ostudzić
Mąkę z sodą proszkiem do pieczenia przesiewamy. Ubijamy białka na sztywno dodajemy po woli cukier, żółtka oraz płynna mieszankę kakaową dalej mieszając na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę mieszając delikatnie łyżką . Dno blachy 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto i pieczemy ok. 40-45 minut w 180 stopniach.
Krem:
Chrupiący słonecznik:
•250 g słonecznika
•70 g masła
•8 łyżek cukru
•4 łyżki mleka
200g masła
1,5 puszki kajmaku
Słonecznik zagotować z masłem cukrem i mlekiem . Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu zmielić w malakserze.
Masło ucieramy na puch dodajemy kajmak oraz zmiksowany słonecznik odrobinę zostawiając do dekoracji.
Polewa:
•100g czekolady mlecznej
•100g czekolady gorzkiej
•150 ml śmietanki 30%
Kremówkę zagotować, zdjąć z palnika i dodać pokruszone czekolady. Odstawić na dwie minuty i dokładnie wymieszać.
Ciastko należy przekroić na dwa blaty przełożyć kremem. Na wierzch polać polewą i posypać do dekoracji pozostałym słonecznikiem.