...coś do garnka ;-)
Gotuję w garnku z grubym dnem i mieszam drewnianą łyżką.
SKŁAD:
1 kg sera białego zmielonego (można kupić gotowy w kubku lub zmielić krajankę, ja najczęściej mrożę wiejski ser, który dostaję i nie muszę mielić, bo po odmrożeniu ładnie się kruszy i rozgotowuje)
200g masła (lub margaryny)
5 jaj
1,5 szklanki cukru
1 opakowanie dużego budyniu ( śmietankowy lub waniliowy, kiedyś zrobiłam o smaku toffi oraz polewę i też był pyszny, tylko w serze widać kolor)
około 4 łyżki mleka do rozrobienia budyniu
około 10 małych opakowań ciastek zwykłych herbatników lub jedno duże opakowanie 350g (w zależności od wielkości blachy) - do tego sernika kupiłam kakaowe, polecam też zwykłe.
Można dodać do sera rodzynki lub żurawinę, kokos, olejek cytrynowy w/d własnych smaków.
W garnku rozpuszczamy masło z cukrem, następnie dodajemy ser i całe jajka, mieszamy aż do zagotowania się masy. Przykręcamy na mały ogień (dodajemy np. rodzynki, olejek cytrynowy) i gotujemy mieszając jeszcze przez 10 minut (zrobi się rzadka masa lub gęsta w zależności od sera).
Następnie rozrobiony budyń w odrobinie mleka wlewamy do gotującej się masy serowej szybko mieszając aby nie zrobiły się grudki, aż do ponownego zagotowania się masy.
Połowę gorącej masy wylewamy na wcześniej ułożone ciastka w blaszce, na wylaną masę układamy nową warstwę ciastek, następnie wylewamy resztę ciepłej masy i układamy ostatnią warstwę ciastek.
Po przestygnięciu na wierzchu polewamy polewą czekoladową (ja kupuję gotowe, wystarczy tylko podgrzać lub te w proszku do których dodaje się odrobinę ciepłej wody). Dekorujemy w/d uznania np. kokosem (mi udało się kupić pomarańczowy kokos) lub migdałami.
I gotowe, życzę smacznego i czekam na Wasze opinie i pomysły ;-)
Poniżej link do mojego sernika dwa lata temu https://www.garnek.pl/doris7/7961798
dodane na fotoforum:
gniewko 2011-07-16
Ale pysznie wygląda...ja sie kawałeczkiem poczęstuje :)
Wspaniałego wieczoru Dorotko życze :)
mazurka 2011-07-18
Pychotka! Pozdrawiam i miłego nowego tygodnia życzę.
nitka1 2011-07-18
wygląda bardzo apetycznie