Królik w białym winie z kremowym sosem musztardowym

Królik w białym winie z kremowym sosem musztardowym

2 marchewki
cebula
królik pokrojony na 8 kawałków
kilka łyżek mąki
oliwa z oliwek
szklanka (250 ml) wytrawnego białego wina
listek laurowy
200 g małych pieczarek
łyżka masła
200 ml kremowej śmietanki, garść prażonych płatkow migałowych
1-2 łyżki dobrej musztardy np. Dijon. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w krążki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Królika myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Obtaczamy mięso w mące, solimy i dodajemy pieprz. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Następnie wkładamy kawałki królika i obsmażamy szybko ze wszystkich stron na rumiano. Mięso wyjmujemy, a do patelni wrzucamy marchewkę i cebulę. Smażymy przez chwilę, mieszając, po czym wkładamy z powrotem królika, wlewamy wino i dodajemy listek laurowy. Mieszamy i zagotowujemy, potem przekładamy do rynki przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Pieczarkom odcinamy nóżki, zaś kapelusze wycieramy czystą ściereczką, wieksze główki kroimy na dwie częsci. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki i smażymy na średnio małym ogniu przez mniej więcej kwadrans - grzyby powinny być złote i miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Królika wyjmujemy z pieca. Kawałki mięsa przekładamy na ogrzany półmisek, a do garnka dodajemy śmietankę. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy, mieszając, po czym przecedzamy przez gęste sitko, dobrze odciskając, prosto na patelnię z pieczarkami. Dodajemy musztardę , starannie mieszamy i polewamy królika sosem. Posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi(niekoniecznie). Danie jest wyśmienite!

dodane na fotoforum:

belaiza

belaiza 2011-07-08

cenię sobie to,że dajesz opisy tego co pokazujesz i każdy kto nabierze ochoty może sobie zrobić

kasia2

kasia2 2011-12-22

Dzieki za przepis!
Na pewno skrzystam!!!!
:))))

dodaj komentarz

kolejne >