sól
60 ml oliwy z oliwek ,2 ząbki czosnku
1 suche papryczka chili
ok. 50-60dkg świeżej sardeli*, może być inna ryba
2 szklanki przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych lub 1 puszka pomidorów z puszki.
świeżo zmielony czarny pieprz
30dkg spaghetti ,posiekana natka pietruszki. Sardele oczyszczamy , myjemy i osuszamy papierowymi ręczniczkami następnie
obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor i odstawiamy . Do rondelka wlewamy oliwę, kroimy drobno czosnek, dodajemy paprykę i pokrojone pomidory dodajemy do smaku sól i pieprz kiedy sos zrobi się zawiesisty wyłączamy gaz dodajemy posiekaną pietruszkę a następnie dodajemy sardele uprzednio usuwając ości. Kilka sardeli zostawiamy w całości. Gotujemy makaron al dente mieszamy z sosem na wierzch dajemy całe sardele posypujemy parmezanem i gotowe. (*).Sardela to polska nazwa anchois (fr.). Jej wielkość nie odpowiada "wielkości" jej smaku.. W Polsce mało znana
dodane na fotoforum:
kot54 2012-04-12
egzotycznie jak dla mnie....:))
zuza59 2012-04-13
Ależ to apetycznie wygląda !!!