Spaghetti con acciughe-spaghetti z sardelą

Spaghetti con acciughe-spaghetti z sardelą

sól
60 ml oliwy z oliwek ,2 ząbki czosnku
1 suche papryczka chili
ok. 50-60dkg świeżej sardeli*, może być inna ryba
2 szklanki przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych lub 1 puszka pomidorów z puszki.
świeżo zmielony czarny pieprz
30dkg spaghetti ,posiekana natka pietruszki. Sardele oczyszczamy , myjemy i osuszamy papierowymi ręczniczkami następnie
obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor i odstawiamy . Do rondelka wlewamy oliwę, kroimy drobno czosnek, dodajemy paprykę i pokrojone pomidory dodajemy do smaku sól i pieprz kiedy sos zrobi się zawiesisty wyłączamy gaz dodajemy posiekaną pietruszkę a następnie dodajemy sardele uprzednio usuwając ości. Kilka sardeli zostawiamy w całości. Gotujemy makaron al dente mieszamy z sosem na wierzch dajemy całe sardele posypujemy parmezanem i gotowe. (*).Sardela to polska nazwa anchois (fr.). Jej wielkość nie odpowiada "wielkości" jej smaku.. W Polsce mało znana

dodane na fotoforum:

piatal

piatal 2012-04-12

ja przed chwilą zjadłem z owocami morza,,fajne,,,,echhh

lila08

lila08 2012-04-12

ooo...coś nowego,wygląda zachęcająco i smakowicie:)))

kot54

kot54 2012-04-12

egzotycznie jak dla mnie....:))

riki55

riki55 2012-04-12

fajne wyglanda, super
serdecznie pozdrawiam

zuza59

zuza59 2012-04-13

Ależ to apetycznie wygląda !!!

grejsia

grejsia 2012-04-13

W sam raz na moj gust!! Z najwieksza checia bym sprobowala..

sedina

sedina 2012-04-13

Ale miodzio :))
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu :)

asik78

asik78 2012-04-13

Pysznie wygląda.

dodaj komentarz

kolejne >