Sycylijska specjalność, która zdobyła popularność w całych Włoszech – słodko-kwaśna cytrynowa nalewka na bazie spirytusu, którą serwuje się pod koniec posiłku, na deser, w małych kieliszkach.
Ma charakterystyczną żółtą barwę i piękny cytrusowy zapach.
Tradycyjnie otwiera się Limoncello z okazji Świąt Bożego narodzenia do babki Panettone. Ale pija się go z równym smakiem przez cały rok.
W miesiącach letnich można popijać Limoncello schłodzone z kostkami lodu lub rozcieńczone sokiem z cytryny, wodą lub tonikiem. Tak postępują jednak głównie cudzoziemcy rozsmakowani w tym trunku. Wypróbujmy wszystkich wspomnianych metod, może któraś przypadnie nam do gustu.
W innym wariancie można spotkać Limoncello w postaci gęstego mleczno-cytrynowego kremu. Pychota!
Słodkości z Limoncello
Osobliwością są kulki z ciasta zanurzone w tym cytrynowym likierze i zawekowane w słoiczkach, które można dodawać do lodów i deserów. Spotyka się także czekoladki oraz ciasta nadziewane Limoncello (babka Panetone nadziewana kremem Limoncello). Można się delektować lodami o takim smaku.
Jeśli już nabraliście apetytu na skosztowanie tego rarytasu to ruszajcie do sklepu i do roboty!
Przepis
12 cytryn o ładnych skórkach
1 l spirytusu
1 kg cukru
1 l wody
duży słój
Wykonanie:
12 dobrze umytych cytryn obieramy cienko ze skóry i i te skórki
zalewamy 1 litrem spirytusu. Duży słój z alkoholem odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na kilka tygodni( zostawiłam na miesiąc). Gdy alkohol wytrawi i odbarwi skórki odcedzamy je ze spirytusu i wyrzucamy. Gotujemy syrop z litra wody i 1 kilograma cukru, studzimy syrop. Następnie łączymy oba składniki, wlewamy do butelek i odstawiamy do lodówki lub spiżarni do przegryzienia na miesiąc. Są tacy, którzy nie wytrzymują tak długo i degustują likier wcześniej. Ich zdaniem nadaje się do spożycia już po kilku dniach.
dodane na fotoforum:
lila08 2012-05-22
tzn.że skórki zalewamy spirytusem...ja coś nie kumam ,chyba upał źle wpływa na mnie...hi hi hi
amarmad 2012-05-23
Widziałem Limoncello w sklepie niedaleko nas (to dla leniwych, czyli dla mnie). Trza kupić i popróbować ;)
kot54 2012-05-23
PYSZNIE :)
mezza 2012-05-25
witam:))
tak robie tylko nie trzymam skorek miesiac
jak widze,ze sa juz biale(z 10 dni)robie limoncello
i wychodzi super robie juz tak, duzo... lat:))))
laura5 2012-05-26
My wam rowniez zyczymy przyjemnego weekendu z duza iloscia slonka.....a my zmykamy na wycieczke.....bedziemy dopiero w poniedzialek....Douslyszenia....
danka1 2012-05-26
Miłego wieczoru sobotniego Ci życzę i pozdrawiam.
hancia 2012-05-29
◕••◕_______•◊•________◕••◕
◕• WITAM•◕ SERDECZNIE
◕••♥• ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯♥•◕•
Słonko krzyknęło miłego dnia!!! Tego samego życzę Ci ja .
Pogodnego radosnego, cieplutko pozdrawiam.
ewci1 2012-05-30
Ciekawa popitka:))
warto sprobowac ,napewno zrobie ,lubie takie eksperymenty na lato ,wyglada bardzo ladnie:))
sedina 2012-06-10
Rewelacja :) Uwielbiam takie likierki :)
Tylko muszę dobrze zorganizować się i narwać czarnego bzu, do niego dodam miąższ z cytryn, będzie wspaniały syrop na jesienne przeziębienia :). I tym sposobem cytryny będą w 100 % wykorzystane :)
laura5 2012-06-11
SERDECZNIE POZDRAWIAM W NOWYM TYGODNIU !!!!I zyczymy przyjemnej nocki.)Do jutra Kochani:)
eliszka 2012-06-13
bardzo lubie nalewki , u nas króluje miodówka - 1l soku z z cytryny ,1 l miodu płynnego z pasieki , 1l spirytusu . Twoj przepis też ciekawy.