Specjał kuchni neapolitańskiej, rozpowszechniony w całych Włoszech.Bardzo pożywny,idealny jako danie obiadowe. Składniki: 2-3 średnie bakłażany 1przecier pomidorowy 1.5 litra, ser mozzarella 300 gramów ,1 mała cebula, 2 ząbki czosnku starty parmezan ok.160 gramów , garść listków bazylii , sól i pieprz ( do smaku) olej a jeszcze lepiej oliwa z oliwek 250 mililitrów, gruba sól . Przygotowanie sosu pomidorowego:drobno posiekać czosnek i cebule, podsmażyć na oliwie.Dodać przecier pomidorowy i gotować, dopóki sos nie osiągnie dosyć gęstej konsystencji. Na koniec doprawić sola i pieprzem. Dodać posiekane listki bazylii(już po koniec gotowania):Umyte bakłażany pokroić na cienkie plastry 0, 5 cm (wzdłuż).Plastry posypać gruba sola, ułożyć w durszlaku i pozostawić na około 1 godzinę.Później umyć pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć.Następnie usmażyć na gorącym oleju, aż uzyskają złocisty kolor. Osuszyć z nadmiaru tłuszczu używając papierowych ręczników.Polać dno formy do piekarnika sosem pomidorowym.Na nim ułożyć usmażoną cześć plastrów bakłażanów.Na plastrach położyć pokrojoną w mozzarellę, posypać parmezanem,polać ponownie sosem pomidorowym.Kontynuować w ten sposób aż do wykorzystania wszystkich składników-mogą być wiec 2,3,4 ''pietra''-zależy to od wielkości formy.Zakończyć układanie składników na polaniu sosem pomidorowym i posypaniu startym parmezanem.Piec w piekarniku w temperaturze około 170 stopni przez około 30 minut.
dodane na fotoforum:
laura5 2012-07-14
DZIEŃ DOBRY¦
WITAM.................W SOBOTNI RANEK....................PRZYJEMNEGO DZIONECZKA ZYCZE............DUZO SłONKA.................POZDRAWIAM...I SWOJ USMIESZEK ZOSTAWIAM........):):):)