Dżem śliwkowy o smaku czekoladowym:
Składniki
2,5 kg śliwek( np. węgierki)
0,5 kg cukru
2 cukry wanilinowe (duże)
4 łyżki gorzkiego kakao . Śliwki wydrylować, zmielić. Smażyć na małym ogniu aż odparuje sok (jak powidła) - ok 1,5 - 2 godz.
Po zredukowaniu płynu dodać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym i kakao, podsmażyć cały czas mieszając aby się dżem nie przypalił.
Nakładać gorący do wyparzonych słoików. Pasteryzować ok 15min. Świetnie zastępuje nutellę.
Dżem śliwkowy z nutką cynamonową:.
2,5 kg śliwek( np. mirabelki)
0.5 kg cukru
2 łyżki soku z cytryny, 2-3 łyżeczki cynamonu. Smażymy i pasteryzujemy w ten sam sposób jak dżem śliwkowy o smaku czekoladowym. Smacznego.
dodane na fotoforum:
oliwkaa 2012-07-26
urocze miniaturkowe słoiczki ....