1 1/4 kg. zielonych pomidorów
1 1/4 kg. świeżych ogórków
1 kg. słodkiej kapusty
750 g. marchwi
750 g. cebuli
400 g. papryki czerwonej
1 szkl. cukru
1 szkl. octu 10 %
1 szkl. oleju
3 łyżki soli, opcjonalnie główka czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego.
Jarzyny umyć.Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kapustę i cebulę poszatkować, ogórki i pomidory pokroić w plastry, czosnek w cieniutkie plasterki, a paprykę w paski.
Wszystko wymieszać z solą, cukrem i zosawić na noc.
Rano wlać ocet i olej. Przełożyć do garnka i gotować 10-15 minut od zagotowania.
Gorące wkładać do czystych wyparzonych słoików, mocno pozakręcać i pasteryzować 10-15 min.) mi wyszło 9- 0.5 litrowych słoików.
dodane na fotoforum:
ewci1 2012-07-28
Ladnie wyglada w tych sloiczkach,kolorowo i apetycznie ze skladnikow wynika ze naprawde jest smaczna:))
...ja dzis powidla morelowe robie...:)
pozdrawiam serdecznie:))
laura5 2012-08-03
Śliczne zdjęcie, patrząc na nie robi się miło. Sympatycznego wieczoru życzę,jak i wspanialego weekendu.)cieplutko pozdrawiamy i dziekujemy za odwiedzinki na naszym profilku.)Buzka:)
laura5 2012-08-06
My rowniez zyczymy milutkiego i udanego startu w nowym dniu tygodnia:)pOzdrawiamy i odwiedzamy was:)