Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
1 czubata łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
100 g cukru pudru
1 cukier wanilinowy Dr. Oetkera
1 jajko
100 g margaryny
szczypta soli
Obłożenie:
350 ml mleka
1 Budyń śmietankowy Dr. Oetkera
3 łyżki cukru
150 g jogurtu naturalnego
500 g jabłek (4szt.) np. Szara Renete lub Antonówki
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszam mikserem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, jajkiem, margaryną i solą. 2/3 ciasta wkładam do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy o śr. 24 cm, podnosząc boki na wys. ok. 2 cm. Resztę ciasta schładzam w lodówce. Następnie budyń śmietankowy przygotowuję z cukrem oraz mlekiem, po czym miksuję go z jogurtem. Jabłka myję, obieram oraz kroję na ćwiartki, a następnie na plasterki. Na ciasto nakładam masę budyniową oraz jabłka. Jeżeli jabłka są mało słodkie, posypuję je jedną lub dwiema łyżkami cukru. Na wierzch rozkruszam resztę ciasta. Gotowe ciasto piekę około 60 minut.
Piekarnik elektryczny: temp. 180oC (powinien być podgrzany).
Piekarnik gazowy: temp. 170oC (nie powinien być podgrzany).