Krówka

Krówka

Miłego wieczorku wszystkim życzę:)

Krówka

Ciasto;
50 dag mąki
4 łyżki miodu
pół kostki masła
2 jajka
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka sody
pół szklanki cukru
Z podanych składników zagnieść ciasto.Podzielić na 2 części,każdą rozwałkować na blaszkę 25/36 i upiec 2 placki.

Krem;
1/2 litra śmietany 30 procentowej
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru pudru
opakowanie śmietan-fixu
galaretka cytrynowa
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Ubić śmietanę,stopniowo dodając podczas ubijania;cukier waniliowy,cukier puder i śmietan-fix.Na koniec wlać ostudzoną galaretkę.
Tak przygotowanym kremem przełożyć wystudzone placki.

Polewa;
20 dag krówek
6 łyżek mleka
20 dag orzechów do dekoracji
Do rondelka przełożyć krówki,dodać mleko i ,mieszając,chwilę gotować na wolnym ogniu,aż do całkowitego rozpuszczenia cukierków i uzyskania jednolitej konsystencji.Tak przygotowaną polewą polać ciasto i posypać posiekanymi orzechami.Ja zamiast tego gotuję w garnku z wodą skondensowane mleko słodzone 2-3 godziny i potem rozsmarowuję na wierzchu ciasta i posypuję orzechami.
Smacznego:)

dodane na fotoforum:

stasia8

stasia8 2013-09-30

mniam....wygląda na pyszne ciacho...

jania81

jania81 2013-09-30

pychota.... też mam zamiar się zabrać za ten przepis... pozdrawiam:))

kimeraj

kimeraj 2013-09-30

Ewciu,jakieś pysznowate ciacho widzę!
Dziękuję za pamięć, odwiedzinki i sympatyczne komentarze. Pozdrawiam Cię cieplutko :))

kirena

kirena 2013-10-04

Pysznie wygląda.....Jestem straszny łasuch:)

dodaj komentarz

kolejne >