Do 1 litra cieplej wody dodac 50g swiezych drozdzy,wymieszac ,dodac 1 lyzke stolowa soli ,3 lyzki oliwy wymieszac lyzka ,nastepnie wrzucic 1 kg maki pszennej (ja dodatkowo dodaje 2 garsci otrab)wymieszac dokladnie lyzka ciasto bedzie lejace ale takie ma byc.Przykryc sciereczka i odstawic na 30 min az podwoi objetosc( czasem krocej ,czasem dluzej )miedzy czasie wlaczam piekarnik na 230stopni gora dol.Z tej porcji wychodza 2 prostokatne blaszki (wysmarowane i posypane bulka tarta).Piec 10 min po tym czasie zmniejszyc temp do 200 stopni i piec 45 min.Dopisze ze ciasto ma rosnac w naczyniu (wiekszy garnek ,czy miska) , a po wyrosnieciu przelozyc do blaszek.
dodane na fotoforum:
emkru64 2013-01-18
smacznie dziekuję :) a do tego masełko albo smalczyk z ogórkiem :) pychota
fela09 2013-02-01
Chlebek świetny smaczny!!! Dwa razu już w tym tygodniu robiłam. I zaczynam teraz już wymyslać. Co myślicie żeby mąke pszenną zamienić na jakąś żytnią razową typ 2000? Czy też sie uda?
lilka13 2013-02-19
chlepek pieke teraz drugi raz, jest swietny !! wilgotny, dlugo trzyma swiezosc, dzisiaj bedzie z ciemnej maki z figami ;)))
cudolik2 2013-02-25
Może kiedyś się zmobilizuję do upieczenia,bo brzmi zachęcająco..;"dla leniwych";)))
asia75 2013-03-30
witam super chlebek własnie upiekłam jeden z mąki pszennej a drugi zmieszałam z maka żytnią rewelacyjny
polecam!!!
anet12 2015-02-24
Piękny chlebek, swój najlepszy.ja robię z takiego przepisu tylko mam 2 łyżki soli i 2 cukru a niema oleju. Dodaje dynię,siemię i słonecznik jeszcze:)