Chleb jeszcze goracy  z przepisu  JOKaM

Chleb jeszcze goracy z przepisu  JOKaM

PIETKE SPROBOWALAM JEST PYSZNY I BARDZO ZDROWY JA NAZYWAM ZIOLOWY. chlEB wielOZIARnisty

Przepis ok kolezanki jokam. Dobry i zdrowy. Dziekuje Ci JOKAM za przepis.

-1litr ciepłej wody
-55g drożdży
-1kg mąki pszennej (ja odsypałam 1 niepełną szklankę tej mąki i na jej miejsce wsypałam 1 niepełna szklankę żytniej pełnoziarnistej)
-1 czubata łyżka soli
-4 łyżki oliwy
-1 łyżeczka tymianku
-1 łyżeczka kminku
-1 szklanka otrąb pszennych
-0,5 szklanki siemienia lnianego
-0,5 szklanki słonecznika
-0,5 szklanki pestek dyni
-0,5 szklanki sezamu
Dodatkowo można 1 jajko wymieszać z 2 łyżkami mleka i będzie do posmarowania chleba, oraz przygotować kminek do posypania.

Wodę wymieszać z drożdżami.
Dodać pozostałe składniki.
Wymieszać.
Przełożyć do dwóch keksówek, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Gdy już wyrosną posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i ewentualnie posypać sezamem, makiem, płatkami owsianymi lub kminkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp 200* o

dodane na fotoforum:

lila08

lila08 2013-03-01

to dlaczego przepisu nie ma...ja też chcę taki ...

dodaj komentarz

kolejne >