Jelita odwracam na druga strone jak sa zabrudzone to wyczyscic ,a zostawic tylko tluszcz .
Zetrzec ziemniaki jak na placki ,a na patelni stopic skwarki, ( ja daje sloninke ,boczek i cebule ,moze byc nawet podsmazone mieso mielone
Do utartych ziemniakow wrzucic skwarki z cebula dodac sol , pieprz ja daje ziolowy i czarny ,majeranek ,i 2 lyzki suchej kaszy manny . Dobrze wymieszac wziac rurke do kielbas wsadzic do jelita i napelniac lyzka ( tylko luzno) .Koncowki jelit spinam patyczkami do zebow . Dobrze ponakuwac i piec 1,5 godz.w temp 180°-200 °C.Nie wlewac i nie smarowac tluszczem ,ten tluszcz z jelit ladnie sie stopi i kiszka bedzie chrupica i rumiana .
dodane na fotoforum:
lila08 2013-05-23
tak ,to danie z podlaskiego -jadłam kiedyś u koleżanki ,35 lat temu ... :( bardzo mi smakowało ...a jelita to takie jak na kiełbasę czy kaszankę ??? u koleżanki robili w cienkich jelitach...u nas też zimno ,jak na maj to trochę za zimno...13 st...
ewaiza 2013-05-23
re lila08; jelita takie jak na kaszanke ,te do kielbas to za cienka i popeka ,chociaz ta tez czasem peka.
anetka 2013-05-23
ojej no pyszna musi byc uwielbiam ale bym zjadla ale jak ja ja mam napchac jej nigdy sama nie robilam ale mam chec po dzisiejszym zdjeciu u Ciebie pozdrowienia
oliwkaa 2013-05-23
Pyszna musi być ,chciałam zrobić ale nie mogę dostać kiszki nigdzie ...
stachs7 2013-05-23
Pachnie aż po drugiej stronie kraju....W Tesco też są .Pozdrawiam.
annetka 2013-05-23
Ja z Warmii jestem i u nas też się robiło kiszkę ziemniaczaną , ale w kiełbasianych kiszkach ... teraz w Olsztynie w sklepach można kupić gotową , ale to nie to samo ... :)
Pozdrawiam :)
pola6 2013-05-23
Jeszcze nigdy takich kiełbas nie robiłam.
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru.
jmania 2013-05-23
robiłam i piekłam taką kiszkę ,ten smak pieczonego jelita razem z zawartoscią to poprostu pycha ....dobrej nocy życzę
anetka 2013-05-24
Mamusia Ma MNie jedna Corke 3 Synow wiec jak Mozna Jej NIe wynagradzac tego Ile Nam Dala Ja Mam zawsze Mamusie Ona Ma MNie ♥ oby jak najdluzej ;)
stasia8 2013-05-24
Jeszcze nigdy takiej nie jadłam...ale widzę to już u kolejnej osoby i wszyscy chwalą...będę musiała ją zrobić...
halinac 2013-05-24
Nie znam tej potrawy...Życzę blasku wiosennego słońca i uśmiechu każdego dnia...
Pozdrawiam:)
slawa1 2013-05-24
Jadłam taką babę córka z delegacji od gospodyni z Mazur przywiozła:)Pycha:)
Pozdrawiam cieplutko.
wrobel3 2013-05-24
O mamuniu,jak ja uwielbiam tą kiszkę.....;
pozdrowionka cieplutkie,bo jest bubuu..-:(((
laura5 2013-05-25
Dzien Dobry Moi Mili:)Zyczymy Tobie i Twoim bliskim milutkiego oraz cieplutkiego z duza iloscia slonka weekendu...)Pozdrawiamy :)