CIASTO
2 szkl.maki pszennej
3/4 szkl.masla
1/2 szkl.cukru
2 zoltka
2 lyzki kwasnej smietany
szczypta soli.
NADZIENIE
1i 1/2 szkl .wiorkow kokosowych (dalam 2 szkl.)
szkl.cukru
3 jajka
10 dag miekkiego masla
ok.1/2 szkl. kwasnej smietany
spora szczypta cynamonu
Make i maslo posiekac nozem. Dodac reszte skladnikow, szybko zagniesc ciasto owinac w folie i wlozyc na pare min.do zamrazalnika.
Przygotowac nadzienie, maslo utrzec z cukrem na pulchna mase , stopnoiwo dodawac jajka caly czas ucierajac.Wsypac wiorki kokosowe , cynamon i wlac tyle smietany, by masa miala kremowa konsystencje.
Schlodzonym ciastem wylepic forme i ponakluwac widelcem.Piec w temp. 200°C 15- 20 min. do lekkiego zarumienienia`(Ja mialam w trakcie pieczenia mala awarie z pradem i spod mi troche nie ladnie wyszedl ,ale smak pyszny). Podpieczone ciasto wyjac wylozyc na nie nadzienie. Tarte ponownie wlozyc do piekarnika nagrzanego do 180°C .Piec do czasu kiedy jej brzegi leciutko zbrazowieja.
Przepis mam ze starej ksiazeczki ktora byla dolaczona do Poradnika Domowego.
dodane na fotoforum:
danka1 2014-02-23
smakowite
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę pięknej niedzieli.
kimeraj 2014-02-23
Już się częstuję!
Izuniu, przytulasy mocniaste posyłam i życzę pięknej niedzieli :*