Macie moze szybki i fajny sposob na szczaw na zime
ja zawsze upychalam do sloika az wyszedl sok i zasypywalam sola
Slyszalam o tym ze mozna mrozic ,ale ja nigdy nie mrozilam
jokam 2015-06-21
mrożę...
ale najpierw gotuję w maleńkiej ilości wody...
przecieram przez sito...
wkładam do plastikowych pudełek i zamrażam...
maria10 2015-06-21
.... ja mroziłam i nie widziałam różnicy ..... był bardzo dobry..... ale trzeba go wkładać jak jest suchy.... moja sąsiadka z kolei wkłada do słoika i pasteryzuje ..... ja w tym roku spróbuję ugotować w małej ilości wody, przetrzeć przez sito i wsadzić do słoika a później w zimie taki koncentrat dodać do gotującego się wywaru z kości i zrobić zupę ... pozdrawiam bardzo gorąco i życzę miłego dnia:))))))
rybka10 2015-06-21
zawsze po oczyszczeniu kroję drobniutko i do woreczków, takie porcje jak na raz do zupy i zamrażam. od lat tak robię tak, że starcza mi do nowego. Do zupy wrzucam zamrożone jak już mięciutkie ziemniaki i ryż, gotuję najwyżej 5 min....zawsze tak dobry jak prosto z pola. pozdrawiam
babcia1 2015-06-21
a ja po oczyszczeniu i umyciu kroję i w niewielkiej ilości wody bo szczaw bardzo siada w garnku troszkę soli i w słoiki i potem pasteryzuję ..zawsze tak robię i jest super kładę w słoiki takie od dżemu
ewaiza 2015-06-21
mysle ze na pierwsza ture sprobuje sposob rybka10, mam w tym roku duzo szczawiu wiec zrobie roznie i zobacze ktory sposob lepszy .
niusia1 2015-06-21
ja się nie wypowiadam,bo na zagonku mam tyle szczawiu,że wystarczy na zupę i znowu odrasta a zapasów nie robię- zimą ewentualnie kupię słoiczek i już;miłego wieczorku życzę!
mis20 2015-06-21
...ja tez mam nadmiar szczawiu... i koleżanka doradziła mi żeby pokroić, nasolić i ułożyć ciasno w słoiczkach po dżemie krótko zapasteryzować i gotowe...
a drugą wersję ..to tak mi kazała zrobić jak pisze wyżej -rybka10-
evita 2015-06-22
Ja teraz nie robię zapasów, ale pokroiłabym i do woreczków... tak też robię z koperkiem, lubczykiem i natką pietruszki... tylko musi być dobrze osączone. Ten solony ma inny smak i kolor... jak masz miejsce to tylko zamrozić... powodzenia Izo...
abore76 2015-06-22
JA MROŻĘ I TEŻ JEST DOBRY.
anana57 2015-06-23
Tylko nie gotuj zupy na kościach- b. niezdrowe i po cóż mamy toksyny zjadać..Najlepsze i najzdrowsze zupki na warzywach z dod. masła.