CHLEB PSZENNY

CHLEB PSZENNY

https://www.mniammniam.com/Chleb_pszenny-8011p.html
500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży (lub porcja suszonych na 500 g mąki)
50 g rozpuszczonego masła
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

1 łyżeczka masła
2 łyżeczki mleka
**************
Do miski wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy na
gładkie ciasto. Jeżeli za bardzo się klei do rąk, można podsypać mąką. Ciasto nie powinno być jednak twarde. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy keksówkę o długości 28 cm. Smarujemy ją masłem i wysypujemy np. otrębami, albo bułką tartą. Jak ciasto wyrosło rozwałkowujemy je na grubość palca i wycinamy szklanka o średnicy około 8 cm koła. Każde koło składamy na pół i układamy płaskim bokiem w keksówce, jedno obok drugiego, aż do końca formy. Odstawiamy do wyrośnięcia. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do około 190 stopni. Rozpuszczamy łyżeczkę masła i dwie łyżeczki mleka, smarujemy tym chlebek przed pieczeniem i wstawiamy do pieca. Chlebek piecze się około 35 min.

vip54

vip54 2015-11-28

Ładnie się prezentuje

babcia1

babcia1 2015-11-28

Ewuniu czy to nie jest odrywany chlebuś?

maria10

maria10 2015-11-28

.... smacznego życzę .... pięknie pachnie.... udanego wieczoru życzę:))))))

lunia05

lunia05 2015-11-28

Bardzo ciekawie i apetycznie wygląda, mniam..

ewaiza

ewaiza 2015-11-28

re;babcia1 tak odrywany ,pyszny mi przypomina smak bulki wroclawskiej

niusia1

niusia1 2015-11-28

pyszny- jak zwykle u ciebie a i ja znam ten smak!

olga39

olga39 2015-11-29

To ja biegnę piec:)

astra40

astra40 2015-11-29

Super wyszedł:)

ewaeu

ewaeu 2015-11-29

smakowicie wygląda...:):)

mis20

mis20 2015-11-29

wspaniały chlebek..)

laura5

laura5 2015-11-29

Witamy serdecznie w niedzielne popołudnie !!!

berblak

berblak 2015-11-29

wygląda zachęcająco :-)

anulkaz

anulkaz 2015-11-30

Śliczny wyrośnięty chlebuś.

kris13

kris13 2015-11-30

Przepis zapisałam i napewno upiekę na święta ;))))

dodaj komentarz

kolejne >