Robilam z przepisu Annu Guzik ,nie dodalam tylko sliwki bo akurat nie mialam w domu . Polecam bo smak jest wspanialy
2 szklanki ugotowanej białej fasoli
cebula drobno pokrojona w kostkę
ćwiartka startego bez skórki jabłka.
Sól i pieprz,
Ziele angielskie
Przyprawa do mięs pieczonych
Suszony majeranek i lubczyk
Olej rzepakowy
Śliwki wędzone lub suszone
Cebulę smażymy na oleju rzepakowym z przyprawami: solą, pieprzem, zielem angielskim majerankiem i lubczykiem. Jak się zeszkli dorzucamy jabłko. I jeszcze chwilę smażymy aż jabłko zmięknie. Fasolę moczymy wcześniej w wodzie przez 8 godzin, potem gotujemy do miękkości. Ugotowaną fasolę wrzucamy do blendera. Wyławiamy ziele angielskie z patelni. Do tego dorzucamy masę fasolową. I jeszcze chwilę podsmażamy. Ściągamy z ognia. Jeszcze sprawdzamy czy nie trzeba przyprawić.
jokam 2016-01-15
nooo...
właśnie niedawno moja córka mi o tym cudzie opowiadała...
trzeba będzie poczynić...
babcia1 2016-01-15
no kurcze może być super!!
maria10 2016-01-15
..... chyba spróbuję bo takiego smalcu jeszcze nie jadłam..... pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku na jutro:)))))
andula 2016-01-16
No proszę, kolejna nowość u Ciebie z którą i ja spotykam się po raz pierwszy.
Dziękuję Izo :)
ewa08 2016-01-22
Coś niezwykłego, muszę spróbować :)