Ciabatta

Ciabatta

Pyszne chrupiace ( jeszcze gorace buleczki )
Ważne: ciabatta nie będzie ciemna, jak chleb, nie należy jej więc piec zbyt długo, bo skórka się nie zrumieni, a zamieni w twardy kamień
Robilam z tego przepisu
https://foodmag.pl/przepis/ciabatta/
Biga
1/3szklanki wody
1/2 łyżeczki drożdży instant
2/3 szklanki mąki
Ciasto właściwe
1 i 3/4 szklanki wody
2 łyżeczki drożdży instant
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej (typ 850)
1,5 łyżeczki soli
Wieczór przed pieczeniem
Biga. Wszystkie składniki na bigę mieszamy dokładnie i odstawiamy na 8–12 godzin.
W dniu pieczenia
Po tym czasie dodajemy do ciasta pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy (można użyć miksera). Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i dość luźne. Przykryte ciasto odstawiamy do wyrastania na ok. 3–4 godziny.
Wyrabiamy ciasto ponownie i przekładamy na blat wysypany mąką. Formujemy prostokąt, dzielimy ciasto nożem na kwadraty. Powinno wyjść ok. 8 do 10 bułeczek. Podczas formowania posypujemy ciasto dość mocno mąką.
Ciabatty układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawiamy na 20–30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C przez ok. 12–15 minut, zależy od wielkości bułeczek

evita

evita 2016-02-01

Dużo "zachodu" z nimi... ale wyglądają pysznie...
Pogodnego dnia... takiego z uśmiechem...
Pozdrawiam Izo gorąco... :)

jola09

jola09 2016-02-01

SUPER SMACZNE

kris13

kris13 2016-02-01

Extra wyszły!!!

anetka

anetka 2016-02-01

jak z piekarni piekne

szaman1

szaman1 2016-02-01

Miłego pogodnego całego tygodnia życzę . Pozdrawiam :)

astra40

astra40 2016-02-01

Pysznie wyglądają :)

niusia1

niusia1 2016-02-01

pewnie pycha; miłego wieczorku!

evita

evita 2016-02-01

Milutkie pozdrowienia na piękny wieczór...
i cudowną noc... :)

maria10

maria10 2016-02-02

.... u nas sprzedają z cebulą /chyba prażoną/ i bardzo je lubię..... Twoje wyglądają smakowicie:)))))

atrami

atrami 2016-02-02

wyglądają super! :)
a zapach już ja sobie wyobrażam... :)

jmania

jmania 2016-02-03

Pycha, ja kupuję gotowe sama nie próbowałam piec...

hancia

hancia 2016-02-03

Pozdrawiam bardzo serdecznie:)

ezbro7

ezbro7 2016-02-03

pyszne!!!!pozdrawiam cieplutko!

bronia

bronia 2016-02-03

Re: Ja smażę dzisiaj ,bo potrzebuję na jutro na 7 rano...

milka65

milka65 2016-02-03

Smaczne dobrej nocki pozdrawiam:)

ewaeu

ewaeu 2016-02-05

najlepsze swoje...:):)

tessub

tessub 2016-02-10

:)

krycha2

krycha2 2016-02-10

Pracochłonne ale fajne...

edziak5

edziak5 2020-03-20

Pani ewaizo! Pyszne !

dodaj komentarz

kolejne >