Dzis z brokulem chudym mlekiem i chudym bekonem
W garnku rozpuszczam lyzke masla jak sie roztopi to dodaje 1-2 lyzki maki pszennej mieszam ,w taka sucha kulke (na malym ogniu)Maka musi zabrac wszystki tluszcz .
Biore wtedy mleko z mala zawartoscia tluszczu( mozna tez i tluste) i wlewam z kartonika po troszku 2- 3 lyzki caly czas miszajac rozga ma byc ta kulka .Po pewnym czasie bedzie juz mialo konsystencje gestego sosu trzeba patrzec.Jak juz osiagnie ,
swoja gestosc wrzuca sie starkowanego zoltego sera (ja nie dodaje) sol, pieprz,i odrobine galki muszkatolowej. Odstawiamy .Gotujemy makaron al-dente i
miedzyczasie na wolnym ogniu na patelni rozpuscic odrobinke masla i wrzucic boczek na pol wedzony ,lub kto woli chuda szynke surowy brokul (WAZNE-NIE SMAZYMY MOCNO TYLKO PODDUSZAMY ) do mieska dodajemy sos i na wolnym ogniu dalaj dusimy od czasu do czasu mieszajac.Ugotowany makaron wrzucamy do sosu i mieszamy. Ja brokul lubie al- dente ,a nie rozgotowany .
W orginalnej wersji na talerz na makaron wbija sie cale surowe jajko i energicznie miesza sie ,Ja nie dodaje jajka .
Sosu mozna zrobic wieksza ilosc i w pojemnikach zamrozic.
Nie wiem dlaczego wszyscy pisza ze carbonara.
Przekazuje przepis na ten sos od mojej szefowej , wlascicielki i kucharki wloszki . Wiem ze w Polsce robi sie tak beszamel ona tak robi sos do carbonara tylko ze tlustego mleka.