2 pełne szklanki mąki - użyłam wrocławską, 2 dag drożdży, 2 łyżki oleju, łyżeczka soli, 3/4 szkl letniej wody, garść nasion słonecznika, garść prażonej cebulki
Do miski wsypałam mąkę, sól, słonecznik i cebulkę - wymieszałam. Dodałam wodę z rozpuszczonymi drożdżami i olej. Zagniotłam jednolite ciasto. Gdy się za mocno ciasto klei podsypuję delikatnie mąką. Miskę nakryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 1,5 h. Gdy ciasto ładnie urosło urywałam kawałki i formowałam bułeczki. Bułeczki ułożyłam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Nakryłam ściereczką i zostawiłam do ponownego wzrostu na 20 min. Piekłam ok 30 min w nagrzanym piekarniku do 180 st z grzałką góra - dół. Z tej porcji ciasta wyszło 7 małych bułek
Szklanka poj 250 ml
Przepis od \\\" kulinarna Wiola\\\"
babcia1 2016-07-11
super przepis ..ja do tej pory raz kupiłam prażoną cebulkę i więcej razy nie udało mi się ją kupić ..niestety w biedronce tłumaczą że juz nie prowadzą sprzedaży ..chyba muszę spróbowac sama zrobić bo bardzo mi przypasowała..
isia2 2016-07-12
pycha , uwielbiam takie, ale muszę zacząc znów dietę i ograniczyć pieczywo n dłuższy czas :(