Jak karnawal to karnawal wiec trzeba podtrzymywc polska tradycje .
25 dkg maki
jajko
2 zoltka
12 dkg kwasnej smietany (moze byc jogurt grecki)
2 dkg cukru pudru ( nie dawalam)
lyzeczka octu
2 lyzki spirytusu
Make przesiac z cukrem pudrem, dodac pozostale skladniki. Ciasto starannie wyrobic wybijajac walkiem ok.15 min. az beda widoczne pecherzyki powietrza. Walkowac ciasto na cienkie placki partiami aby nie wysychalo.
Przepis stary jak swiat.Ja nie wybijam walkiem tylko nastawiam robot na najwieksze obroty i ciasto samo wybija sie o scianki naczynia
anad60 2017-01-22
Pyszne....a ja tyle lat nie robiłam
czas się wziąć do roboty .....mniam
przepis biorę bo nie mam ...Dzięki :)
maria10 2017-01-22
.... już nie pamiętam kiedy ostatnio piekłam.... ostatnio ciast nie jadamy a jeśli to bardzo sporadycznie..... gorąco pozdrawiam.... przepis skopiuję może mi się przyda..... radości na cały tydzień życzę Ci z całego serca:))))))
slawa1 2017-01-29
Pyszne,ja poszłam na łatwiznę z francuskiego,też dobre,ale nie takie jaj=k Twoje.Miłego wieczoru.
anana57 2017-02-17
A próbowałaś kiedyś robić na piwie. Ile żółtek, tyle piwa a mąki ile się wgniecie. Zasada jedna, trzeba wałkować b. cieniutko i robić małe, bo b. rosną. Są pyszne!
semara 2017-02-23
Usmażyłam faworki z Pani przepisu, są wspaniałe, delikatne, niebo w gębie:)) Dziękuję za przepis