Ciasto na bialkach z jablakami

Ciasto na bialkach z jablakami

Szklanka bialek
250 g mąki + 4 lyzki maki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru stevia
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
4- 5 jablek
Do miski robota przelewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy z sztywno . Gdy piana będzie sztywna dodajemy partiami cukier i cukier wanilinowy ciągle ubijając. Następnie dodajmy olej i miksujemy
2. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do osobnej miski, następnie partiami dodajemy do piany i delikatnie mieszamy łyżką.
3. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylozyc pokrojone jablka , wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Pieczemy ok. 35- 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy w formie i posypujemy odrobiną cukru pudru.
Szybkie ,smaczne i mieciutke ciasto do kawy