Robilam wczoraj pierwszy raz ,ale juz bede robila czesto szybko robi sie i jest pyszne
3 jajka
3/4 szkl cukru
200g powideł śliwkowych
1/3 szkl oleju
1,5 szkl mąki pszennej typ około 400 lub tortowej
2 łyżki Nutelli lub kremu orzechowo-kakaowego
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 jabłka obrane i pokrojone w plasterki
Całe jajka zmiksować z cukrem i solą na puch.
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon przesiać do miski, wymieszać.
Do ubitych jajek dodać powidła i dalej miksować na mniejszych obrotach dodawać po kolei olej oraz przesiane suche składniki. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać, poukładać plasterki jabłek, posypać płatkami migdałowymi i wiórkami czekoladowymi, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i piec około 40 minut ( sprawdzić patyczkiem ).
Przepis pochodzi od pani Elżbieta Wieczorkiewicz
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1618136724943809&set=pcb.1618136874943794&type=3&theater
niusia1 2018-03-18
widać,że pyszne- chyba wieki temu miałam gdzieś taki albo podobny przepis,ale już nie pamietam