Czesto po szkole z dziewczynami chodzilysmy do Podlasiaka w Bialymstoku na ten pyszny deser
Pamieta ktos ten deser z czasow PRL?
***************
Weekendowe grillowanie
**************
1/2 l śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru pudru
4 łyżki rodzynek
5 dag małych bez
łyżeczka kakao
kieliszek rumu
Sposób przygotowania:
Śmietanę z cukrem pudrem dobrze ubij. Do połowy ubitej śmietany dodaj kakao i rum. Całość starannie wymieszaj, tak by powstała jednolita masa. Rodzynki sparz gorącą wodą. Kiedy ostygną, dodaj je do białej śmietany.
Tajemnica kremu sułtańskiego tkwi w ładnym podaniu. Dlatego przygotuj szklany pucharek. Włóż do niego bezę, na nią łyżkę kakaowej śmietany, na to łyżkę śmietany białej, ponownie odrobinę kakaowej. Całość udekoruj białą bitą śmietaną i rodzynkami. Pucharek będzie wyglądał niczym włoskie tiramisu, ale gwarantujemy, że krem sułtański jest dużo smaczniejszy
https://www.ofeminin.pl/kuchnia/przepisy/krem-sultanski-przepis-ofeminin/5l2zgnb