Paczki z ziemniakow
500 g - ziemniaków
50 g - drożdży
½ szklanki - cukru
500 g - mąki
3 - jajka
125 g - masła
olej do smażenia
OPIS PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszyć drożdże. Dodać cukier, przesianą mąkę, jajka (koniecznie w temp. pokojowej) i roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Dłonie natrzeć olejem. Z ciasta odrywać kawałek po kawałku i lepić pączki. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia (10-15 minut).
Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Ja zrobilam lukier : sok z cytryny +cukier puder ,,posypalam orzechami
https://kobieta.onet.pl/sprawdzony-przepis-na-oryginalne-paczki-ziemniaczane/92ctj
lucilla 2019-02-24
a jakie są w środku ?? jak "prawdziwe" tylko z mąki ?? Po prostu wierzyć mi się nie chce, że takie ładne i z ziemniakami ??
niusia1 2019-02-24
ja piekę na budyniu;takie raz robiłam,ale jakoś nam nie podchodziły.a nadziewam jak oderwę kawałek ,na dłoni rozłoże i łyżeczka powideł nałożę i kulam pączek
ewaiza 2019-02-24
re :niusia, dla mnie najwygodniej i najszybciej nadziewac po upieczeniu , moja rodzina lubi z kajmakiem ;-) Z budyniem jeszcze nie pieklam , a slyszalam ze smaczne . Tu nie czuc ziemniakow , pierwszy raz jak smazylam to przy smazeniu byl taki zapach jakbym frytki smazyla , teraz akurat nie czulam.
niusia1 2019-02-24
re; ja wiem- ziemniaków nie czuć,ale pączki w stosunku do tych moich to ciężkie jakieś; a z budyniem to tez kartoflanka - ale lekkie i długo świeże