Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

https://kulinarneprzeboje.pl/ryba-po-japonsku/?fbclid=IwAR3PcX19BCyplRkC79xshsnfLTBRuU_daltxYFjKcuMWxNyCdH1LILdaAdE





Ryba po japońsku – Składniki:
Składniki na rybę w cieście:
ok. 900 g filetów z białej ryby (u mnie morszczuk, ale może też być mintaj, miruna, dorsz itd.)
1 średnia cytryna do skropienia ryby
sól i pieprz do smaku
ok. 240 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
2 jajka
250 ml wody (1 szklanka)
Składniki na zalewę do ryby po japońsku:
1 i 1/3 szklanki wody (330 ml)
1/3 szklanki oleju rzepakowego (85 ml)
4 łyżki octu 10% (60 ml)
4 łyżki cukru
6-7 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego (do smaku)
sól i pieprz do smaku
Dodatkowe składniki:
1 słoik ogórków konserwowych – ok. 300 g bez zalewy
1 duży słoik papryki konserwowej – ok. 300 g bez zalewy*
3 średnie cebule – ok. 370 g
olej do smażenia
Polecam domową paprykę konserwową, bo niestety te sklepowe w przypadku niektórych firm wychodzą strasznie gorzkie.

Przepis na rybę po japońsku:
Filety z morszczuka (lub innej białej ryby) pokroić na mniejsze kawałki (u mnie takie o długości ok. 4-5 cm). Jeśli filety były mrożone, to najpierw należy je rozmrozić. Następnie każdy dokładnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Kolejno skropić rybę sokiem z cytryny (niewielką ilością – u mnie wystarczyła 1 średnia cytryna na cały 1 kilogram ryb). Odstawić na 30 minut, a następnie ponownie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Doprawić filety solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem z obu stron.
Mąkę, wodę, jajka i szczyptę soli wymieszać ze sobą na gładką jednolitą masę, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej, dzięki czemu łatwo uniknąć grudek w cieście (masa ta powinna mieć konsystencje gęstszego ciasta naleśnikowego). Gdyby ciasto było za gęste to należy dodać więcej wody, a gdy za rzadkie, to należy dosypać więcej mąki.
Na patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek ryby moczyć w cieście naleśnikowym i kłaść na dobrze rozgrzanym oleju. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Po usmażeniu ściągnąć rybę z patelni i układać na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, by ryba ociekła z nadmiaru tłuszczu.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na innej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu przez kilka minut aż cebula się zeszkli i lekko zarumieni.
Paprykę oraz ogórki pokroić na cienkie paseczki, nie dłuższe niż 3-4 cm. Ja w tym celu ogórki pozbawiam końcówek, następnie kroję je na pół, a kolejno w poprzek. Na koniec każdy kawałek ogórka kroję w cienkie plasterki (tak jak na załączonym zdjęciu powyżej). Wedle uznania można warzywa pokroić w kostkę, nie ma to większego znaczenia.
W garnku umieścić wszystkie składniki na zalewę, tj. 1 i 1/3 szklanki wody (330 ml), 1/3 szklanki oleju rzepakowego (85 ml). 4 łyżki octu 10% (60 ml). 4 łyżki cukru oraz 6-7 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego (do smaku). Doprowadzamy całość do wrzenia, posmakować i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Oczywiście każdego gusta smakowe nieco się różnią, wiec wedle uznania można na tym etapie dodać też więcej cukru lub octu do smaku w zależności, czy woli się bardziej słodką, czy bardziej kwaśną zalewę. Gotować całość na małym ogniu przez 2-3 minuty. Kolejno do garnka wrzucić zeszkloną cebulę oraz pokrojoną paprykę i ogórki konserwowe. Gotować dalej przez 3 minuty, a następnie wyłączyć palnik i zalewę delikatnie ostudzić (ale nie całkowicie).
Przygotować dowolne, dość duże naczynie. Na dnie ułożyć 1/3 farszu (warzyw z zalewą), na to następnie połowę filetów rybnych, kolejno 1/3 farszu, ponownie połowę filetów i na samej górze znów 1/3 farszu.
Taką rybę po japońsku można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto jednak przed serwowaniem tejże ryby odstawić ją na 24 godziny do lodówki, by smaki się przegryzły. Kolejno można serwować rybę po japońsku na zimno lub na ciepło – wtedy to należy odpowiednią porcję (ryby i farszu) przełożyć do garnuszka lub na patelnię i podgrzać, najlepiej pod przykryciem. Smacznego!
Rybę po japońsku przed podaniem można udekorować np. posiekaną natką pietruszką. Warto również zaznaczyć, że ryba po japońsku może być przechowywana w lodówce do około 5 dniu. Można ją także zapasteryzować w słoikach.

astra40

astra40 2022-12-27

Biorę przepis!

watroba

watroba 2022-12-27

wygląda apetycznie, pozdrawiam ...

jagodaa

jagodaa 2022-12-28

ciekawy przepis

dodaj komentarz

kolejne >