Przepis jest najlepszy jaki znam przy pieczeniu zadna skorupka nie peka
Orzeszki.Orzeszki - przepis na ciasto Anna Sapieżyńska
Ciasto
3szkl.mąki,
1/2szkl.cukru pudru,
1margaryna,( dalam maslo)
2 jajka,
1/4łyżeczki sody,
szczypta soli.
Wszystkie skladniki wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto.
Krem
https://www.facebook.com/profile/100045324693881/search/?q=krem%20do%20orzeszkow
330 ml śmietany 30%
300 g białej czekolady
100 g mleka pełnego w proszku
6 czubatych łyżek tartych orzeszków ziemnych niesolonych (ja używam Moreso)
Śmietankę podgrzać mocno, nie gotować. Zestawić z ognia i wkruszyć czekoladę. Wymieszać dobrze żeby masa się połączyła. Postawić z powrotem na palnik i podgrzać. Przesiać mleko w proszku i mieszać trzepaczką energicznie do momentu aż nie będzie żadnych grudek. Zestawić z ognia i ostudzić (można dodać łyżeczkę alkoholu). Wstawić do lodówki minimum na 2-3 godziny. Masa musi być praktycznie sztywna. Rozmiksować ją chwilę po wyjęciu z lodówki, na niskich obrotach. Następnie dodać orzechy i wymieszać całość. Skorupki nadziewam rękawem cukierniczym (używam jednorazowych z Action). Krem z tych proporcji wystarczy do nadziania ok. 100 orzeszków