....tak na podwieczorek...:)) kto chetny zapraszam:))
Skladniki na ciasto:
450 gr maki
0,5 szklanki mleka
(5dkg drozdzy 0,5 lyzki cukru ,0,5 lyzki maki i 1/4 szl mleka-zrobic rozczyn)
60 gr.margaryny lub masla
4 lyzki cukru
szczypta soli
1 cale jajko i 3 zoltka
250 ml jagod wymieszac z lyzeczka cukru
jajko i zoltka ubic z cukrem ,dodac wyrosniete drozdze i pozostale skladniki, wyrobic ciasto..pozostawic do wyrosniecia....po wyrosnieciu ciasto podzielic na ok 20 czesci,tyle bedzie jagodzianek z tej porcji...do kazdej czesci ciasta wlozyc lyzeczke jagod...i uformowac delikatnie w reku owalna jagodzianke...rozlozyc na blaszce zeby troszke podrosly posmarowac rozmaconym jajkiem i posypac kruszonka
piec ok 15 -20 min w tem 180 stopni ...
dodane na fotoforum:
kot54 2012-07-18
nie jadłam nigdy takiej....chętnie spróbuję....
Smacznego życzę (*;*)
danwi66 2012-07-18
kurcze na tylu portalach je widuję ,i teraz jak zobaczyłam u Ciebie to spróbuję ja w piątek zrobić,co prawda na diecie jestem,ale zaniosę mamie...tak pysznie wyglądają,,i ta kruszonka mniamu:)
deniska 2012-07-18
Oczywiście ,że na pewno większość..
Miłej reszty dnia Ewuniu , pięknego cieplutkiego wieczorku.
Pozdrawiam i uśmiech zostawiam:)
~✿~~✿~~✿~~✿~~✿~~✿~~
oliwkaa 2012-07-18
Pozazdrościc takich wspaniałych i pieknych wypieków !!!
frykasy 2012-07-18
uwielbiam jagodzianki, chętnie się poczęstuje tym bardziej, że nie umiem robić ciasta drożdżowego (zresztą nigdy nie próbowałam go robić), pozdrawiam wieczorkiem:))))
maxmen 2012-07-18
Pyszności... :)
listek 2012-07-18
Pyszne ........... zostaw cos na jutro do kawy.
beabar2 2012-07-19
mam czarnuszke w trzech kolorachm oprocz dwoch na zdjeciu jesccze biala, ja ja kupilam jako rosline ozdobna tu we Francji...pozdrawiam.
magdabo 2012-07-19
Pyszne smakołyki , palce lizać ... miłego dnia !
eroma39 2012-07-19
Ewuniu za ten przepis żyj sto lat :)*
To jeden z tych, o których zapomniałam spisać od mojej śp. Babci Reginki
Uwielbiam Jagodzianki :) mniam... mniam...
i choć tutaj mogę zakupić tylko borówki hAmerykańskie :)
to zapewne je zrobimy już w najbliższy weekend :)