[32297329]

Grzyby w słoiku.

Po odgotowaniu, zmieliłam -( u mnie sitko o większych oczkach).
2 średnie cebule, 3-4 średnie pomidory pokroić b. drobno i lekko przesmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać zmielone grzyby. Ciągle mieszając smażyć jeszcze chwilę. Podlać niewielką ilością wody i pod przykryciem pozostawić na palniku ok. 15 min. tak aby woda odparowała a całość była miękka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć do słoiczków i pasteryzować 20 min.
Mogą być długo przechowywane, a po otwarciu - jest gotowy farsz np. do uszek, pierogów.
Ilość dodanej cebuli i pomidorów zależy od ilości grzybów (u mnie były te dwa słoiczki i w tym roku zadowoliłam się tylko opieńkami, ale mogą być prawdziwki).

alagol

alagol 2016-11-05

U nas tego roku grzybów było jak na lekarstwo. Ale to jest ciekawy pomysł, takie zamarynowanie grzybów. Jeżeli w przyszłym roku obrodzą na pewno zrobię według Twojego przepisu.Ja jednego roku ugotowane grzyby zamroziłam. Później do sosu były doskonałe. Pozdrawiam, życzę spokojnej nocy.

(komentarze wyłączone)