Przepyszna drożdżówka, puszysta jak biszkopt trochę z przepisu lila08 trochę z netu - zmodyfikowałam i stwierdzono, że lepszej nigdy nie jedzono..:))
Proporcje na 1 keksówkę:
2,5 dkg drożdży
1/2 szkl cukru
1/3 szkl oleju
2 rozbełtane jajka
1/2 szkl zimnego mleka
100gr mąki
Wieczorem do miski rozkruszyć drożdże, posypać cukrem, na to olej, potem jajka, następnie mleko, a na koniec 100gr przesianej mąki (wszystkie składniki powinny być zimne), nie mieszać, przykryć ściereczką i do lodówki na całą noc.
Rano następnego dnia wszystko w misce wymieszać, dodać jeszcze 150gr mąki i dokładnie wymieszać, ja to robiłam mikserem na najniższych obrotach. Dodać bakalie u mnie była skórka pomarańczowa drobniutko pokrojona. Wymieszane ciasto wyłożyć do nasmarowanej olejem keksówki i od razu włożyć do zimnego piekarnika i piec w 180\\\' ok 50min. Po wyjęciu gorącą drożdżówkę przykryć ściereczką co zapobiegnie wysuszeniu, a ciasto pozostanie wilgotne.
Nic nie trzeba wyrabiać to ciasto zrobi nawet dziecko...:)))
dodane na fotoforum:
slawa1 2014-04-19
Zdrowych, pogodnych
ŚWIĄT WIELKANOCNYCH;
pełnych Wiary, Nadziei i Miłości
Wszystkiego dobrego,
dużo zdrowia i radości.Życzy Zdzisława.
(komentarze wyłączone)