Ciasto budyniowo-mandarynkowe

Ciasto budyniowo-mandarynkowe

ciasto:
-150 gr maki
-65gr masla
-65gr cukru
-1 jajko
-cukier waniliowy
-1 lyzeczka proszku do piecz
-szczypta soli
masa:
-500ml mleka
-150gr cukru (jesli budynie nie sa slodkie)
-2 paczki budyniu smietankoweg
-3 smietany 24%
-3 puszki mandarynek
-1 tortenguss jasny(tortenguss jest po niemiecku a jak po polsku to nie wiem,jest to proszek ktory miesza sie z woda albo sokiem z np mandarynek z puszki i smaruje sie ciasto zeby sie blyszczalo albo zeby owoce ktore sa na wierzchu ciasta nie wyschly)

Skladniki na ciasto zagniesc i odstawic do lodowki.w tym czasie zrobic mase,
ugotowac budyn z jednej torebki na mleku.po ugotowaniu zdjac z ognia i dodac 2 budyn wymieszany w niewielkiej ilosci mleka,wymieszac i odstawic do wystygniecia.od czasu do czasu mieszajac.mikserem polaczac mase budyniowa ze smietana.wykleic ciasto w formie i wylac mase.Na wierzu poukladac mandarynki.Piec ok 80min w 170stopni.po wystygnieciu rozrobic ten tortenguss w 250ml soku z mandarynek i posmarowac cale ciasto.

alkaa

alkaa 2010-06-17

Przepis.przepis....

alka10

alka10 2010-09-24

PIĘKNE I NAPEWNO PYSZNE-POZDRAWIAM I DOBREJ NOCY ŻYCZĘ:))

dodaj komentarz

kolejne >