BABKA Z BIAŁEK :
7-8 białek(szklanka)
240gr. cukru
400gr.mąki
250 gr. tłuszczu(1 kostka margaryny)
3/4 szk. ciepłego mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
otarta skórka z cytryny(ja daję troszkę olejku cytrynowego)
można dać bakalie(ja nie daję)
polewa na górę lub cukier puder.
Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i ubijać około 10 min.Wlewać powoli letni roztopiony tłuszcz,mleko i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia,cukier waniliowy(ja daję razem z cukrem ),skórkę cytrynową lub aromat i na koniec bakalie.Wylać do natłuszczonych foremek i piec 45-50 min(w zależności od pieca).
SMACZNEGO !!!
dodane na fotoforum:
misiabe 2009-11-22
Fajny przepis. Nieraz mam tyle białek że nie wiadomo co z nimi robić. Trzeba będzie wypróbować.Pozdrawiam.
lunio 2009-11-23
a dziękuję , już wiem!