borowik kasztanowy, borowik brunatny (Boletus badius (Fr.) Fr.)
a w moich stronach zwany - "podgrzybek"; gorszy jakościowo od prawdziwka ale może być i do marynowania (najlepiej w mieszance z grzybami blaszkowatymi - kurka, zielonka, siwka, turek) jak i do suszenia (chociaż daje susz ciemniejszy i lekko gorzkawy).
Tak na marginesie zbieram tylko młode, jędrne owocniki, które są najlepsze smakowo jak i sprawiają najmniej problemów przy dalszej obróbce.
Smacznego !!!
Breakout - "Kamienie" - płyta Kamienie ( IV 1974)
https://www.youtube.com/watch?v=sk8U4kq1Alo
dodane na fotoforum:
grzybol 2011-09-02
. . . piękny ja tez chcę na grzybobranie ;)
heyahey 2011-09-02
Zapraszam do Puszczy Augustowskiej, czyste powietrze, miejscami prastary las, zawsze trafimy na smaczne grzybki. Najlepiej w okolicach Mikaszówki.
olena 2011-09-02
Przepiękne zdjęcie..Borowik cudo!!