Chleb domowego wypieku na kozim mleku... Poza tym, że jest smaczniejszy, z lepszej mąki i zdrowszy niż ten kupny w sklepie, to podczas pieczenia spowija mój dom w smakowitym aromacie - uwielbiam ten aromat pieczonego chleba :)
dodane na fotoforum:
marikaa 2008-07-30
ślicznie wygląda i aż poczułam zapach
luna19 2008-07-31
smakowicie wygłąda....zapachnialo
indianka 2008-08-01
Ależ proszę się częstować... :)))))) Może by tak pachnącego kromala ze świeżym twarożkiem kozim??? :))))))
indianka 2008-08-06
Przepis prosty: pół kg mieszanki pszenno-żytniej dobrej jakości, 330ml mleka koziego, szczypta drożdży. Czasami dodaję kminek lub inne przyprawy czy zioła dla urozmaicenia smaku. Dodatek mleka daje to, że chleb miękko daje się kroić. Piekę w specjalnym automacie do wyrabiania ciasta i pieczenia chleba. Nie mam ani pieca chlebowego, ani czasu by bawić się w chleby ręcznie wyrabiane na zakwasie, więc taki wypiek chleba jest w moim przypadku optymalnym rozwiązaniem, bo do sklepu mam daleko... :)