kotlet z piersi kurczaka, kapusta na krótko w sosie mlecznym, ziemniaki
Kapusta na krótko w sosie mlecznym:
mała główka młodej kapusty lub pół większej, mała cebulka, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka vegety, 1 młoda marchewka, 2/3 szklanki mleka, 1 łyżka gęstej śmietany 18%, kopiasta łyżka mąki, sól, pieprz, świeży posiekany koperek.
Kapustę grubo poszatkować, zalać małą ilością wody( ok.1/2 szkl.), dodać pokrojoną w plastry marchewkę, osolić lekko i dusić pod przykryciem 5-7 min.
W międzyczasie zeszklić na łyżce masełka 1 cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać do kapusty. Rozmącić w mleku śmietanę i mąkę, wlać do kapusty, aby lekko ją zagęścić, dodać vegetę i pieprz do smaku. Wyłączyć, wsypać sporą ilość posiekanego koperku. Przemieszać. Kapusta jest bardzo delikatna i dobrze komponuje się ze wszystkimi smażonymi czy duszonymi mięsami.
Życzę smacznego
dodane na fotoforum:
slonko6 2010-06-14
Kapusta w sosie mlecznym? Pierwszy raz słyszę o czyms takim, napisz jak to robisz
anmar 2010-06-14
ooo troszke sie spoznilam...ale moge zjesc odgrzane hihih
ula95 2010-06-14
super pyszna kapusta nie wiedziałam że tak można przyrządzić kapustę, koniecznie muszę spróbować, miłego wieczoru -pozdrawiam.
iwanka1 2010-06-14
Robię podobną ale bez mleka tylko ze śmietaną.
Pozdrawiam:)