pierś z kurczaka w majeranku i czosnku; pieczone, ziołowe ziemniaczki, surówka z białej kapusty z marchwią
Podwójną, dużą pierś z kurczaka pokroić na kilka mniejszych kawałków, oprószyć solą, obficie posypać czosnkiem granulowanym i majerankiem. Przełożyć do naczynia, skropić oliwą, nakryć i na kilka godzin wstawić do lodówki(ja piersi najczęściej przygotowuję wieczorem poprzedniego dnia).
Ziemniaki- ilość wg uznania, obrać,pokroić w nie za grube plasterki, 2 min zblanszować w osolonej wodzie. Odcedzić, lekko przestudzić. Blachę wysmarować oliwą, wyłożyć plastry ziemniaków, posypać ziołami prowansalskimi, delikatnie przemieszać. Między ziemniaki ułożyć kurczaka w zaprawie majerankowej. Nakryć folią aluminiową. Piec ok.1/2 godz. w temp.180 st.C. Zdjąć folię. Piec jeszcze ok.15 min. zwiększając temp. do 220 st.C, lub włączyć na 6-7 min termoobieg przy temp.180 st.C.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
vesper5 2010-03-17
...ja też taki zestaw proponuję na swój obiadek...pozdrawiam serdecznie i miłego...
maxmen 2010-03-17
Ekstra obiadek...:)))
betaww 2010-03-17
NO BARDZO TO APETYCZNIE WYGLĄDA.....A PRZYNAJMNIEJ COS NOWEGO....CHYBA SIĘ SKUSZE....I ZROBIE.....POZDRAWIAM.....)))
lafii 2010-03-20
Propozycja wyjątkowo mnie "pociąga", ale nie lubię długo gotować, bo mi się nudzi:(