https://www.garnek.pl/irusia/8439753/piers-z-indyka-z-ananasem
PIERŚ Z INDYKA Z ANANASEM
1 pierś z indyka
ananasy (krążki)
2-3 ząbki czosnku
majeranek
przyprawa do indyka (kamis)
sól, pieprz
kilka pasków czerwonej papryki
Indyka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, majerankiem , nafaszerowac czosnkiem , Naciąć kieszeń i włozyc do niej pokrojonego w kostke ananasa i kilka pasków papryki Wstawić do lodówki. (ja zostawiam na cała noc)
Następnie mięso włożyć do naczynia żaroodpornego i piec do miękkości w zamkniętym naczyniu (zależne jest to od wielkości piersi- ale tak ok. 1.5 godziny w 180-190 stopniach). Pod koniec przypiąc wykałaczkami na wierzchu mięsa krążki ananasa i wszystko przyrumienić
Mięso po upieczeniu pokroić na plastry.
Ułożyć je w naczyniu (żaroodpornym)na przemian z krążkami ananasa.
a do sosu dodac plasterek żółtego sera i opsjonalnie troszke parmezanu
MOZNA TEŻ PIEC W TOREBCE TO PIECZENIA BEZ TŁUSZCZU OKOŁO 1.20 MIN POTEM WYJMUJE Z TOREBKI , PRZYPINAM KRĄŻKI ANANASA I ODKRYTE MIESO PIEKĘ JESZCZE OKOŁO 20 MIN
SZPINAK
1 worek szpinaku mrozonego Horteksu ( jest zamrozony w takich kulkach i grubiej zmielony )
Szpinak włożyć do garnka i na małym ogniu rozmrozić nastepnie przyprawic sola i lub wegetą ,dodac 2 ząbki czosnku(czosnek to podstawa) dodać starty na tarce ( z 2 pasterki) żółty ser, na patelni roztopic 1 łyzke masła i dodac i łyżeczke mąki rozprowadzić nie rumieniac tą zasmażke rozprowadzić 1/5 szklanki słodkiej śmietanki wlać zasmażke do szpinaku a na samym koncu dodac 1 żółtko wszystko dokladnie wymieszac (Szpinak powinien być dość słony ) ja dzis dodalam jeszcze troszeczke parmezanu
i zachwycać sie smakiem
SAŁATKA Z BUTACZKÓW I CEBULI
Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać do nich 1 łyżeczke CUKRU i 1 cebulkę pokrojoną w kostkę, , soli i pieprzu oraz oliwy . Wszystko dokładnie wymieszać
MIZERIA Z CEBULĄ
Pokrojony w plasterki 2 ogórki i pokrojona w plasterki malutka cebulę posolic i pozostawic na kilka minut, nastepnie odcisnąć sok posypać pieprzem i wymieszac z 2 łyżkami gęstej śmietany ( ja używam 18% śmietanę z Piątnicy)
ZIEMNIAKI PIECZONE
ziemniaki ugotować pokrojone w ćwiartki jak wystygną wrzucić na rozgrzane masło doprawić przyprawą do ziemniaków i frytek i koperkiem i smażyć aż się przyrumienią często obracając
dodane na fotoforum:
laura5 2011-09-03
DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINKI:-)
DZIŚ MAMY ŁADNĄ POGODĘ.
POZDRAWIAMY I BUZIACZKI PRZESYŁAMY:-)