Przepis na wyśmienitą nalewkę z malin - na ponure i lodowate zimowe wieczory.
Czas przygotowania: 1 miesiąc
Pojemność: 3 litry
Potrzebne produkty:
1l spirytusu(95%),
1kg malin,
1l wody przegotowanej,
0,625kg cukru.
Do naczynia wsypujemy owoce, następnie zalewamy syropem z wody i cukru. Dolewamy spirytus i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na dwa tygodnie w spokoju, nie potrząsamy, nie przestawiamy - zostawiamy w spokoju. Po tym czasie maliny powinny osiąść na dnie a u góry powinna być klarowna nalewka - należy nie przestawiając delikatnie zlać trunek znad osadu ale nie filtrować!! Przez filtracje nalewka może stracić smak.
Pozostawić na około dwa tygodnie w butelce w chłodnym ciemnym miejscu.
agapal 2011-09-01
Wg. przysłowia : " jeśli wrzesień z pogodą zaczyna, zwykle przez miesiąc pogoda trzyma " i takiego słonecznego,pogodnego nie tylko za oknem miesiąca życzę :)
Pozdrawiam.
tessub 2011-09-01
ja robię troszeczkę inaczej ale chyba teraz wypróbuję Twój przepis, ( krótszy czas oczekiwania ). Moją nalewką można się delektować dopiero po 6 miesiącach ;)
Pozdrawiam serdecznie :)
kryst21 2011-09-01
wspaniale:)))
pozdrawiam i życzę wielu okazji do delektowania się tymi pysznościami:)))
basa55 2011-09-01
napewno bedzie pyszna:)
Miłego popołudnia i wieczorku - witam i serdecznie pozdrawiam:)
rycho2 2011-09-01
lekarstewko na przeźiębienie
życząc miłego wieczoru, pozdrawiamy Cię serdecznie i mówimy dobranoc, Basia i Ryszard
ewwwa 2011-09-02
Bardziej podoba mi się ten pełny gąsiorek :))
I już dla zdrowotności jest co wypić :)
Na zdrówko !
bea01 2011-09-02
Malinki... samo zdrowie, no i rozgrzeje...:))
Za przepis dziękuję i wypróbuję...:))
ebercia 2011-09-03
ja tam nie będę robić, ale nieśmiało przypominam Jacku, że mieszkam niedaleko od Ciebie!:)))))
aklah 2011-09-08
będzie db na zimę ))