CZEREMCHÓWKA
Składniki:
1 kg owoców
0,5 kg cukru
1 l spirytusu 50%
Sposób wykonania:
Mocno dojrzałe owoce czeremchy umyć, dodać cukier i zalać spirytusem. Macerować w ciemnym miejscu 4-6 tygodni. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek.
Nie można nalewki przetrzymywać dłużej z owocami, ze względu na uwalnianie się kwasu pruskiego.
Powinna dojrzewać co najmniej przez 3 miesiące.
Nalewka ma bardzo ciemny czarno granatowy kolor i posmak migdałowy, z lekką goryczką.
Można też dojrzałe owoce przetrzeć na ostrym sicie. Do uzyskanej miazgi dołożyć kilkanaście pestek i po dodaniu cukru zalać spirytusem.
Owoce zbierane z drzew rosnących w cieniu są bardziej gorzkie i mniej aromatyczne
andula3 2008-09-12
Kawka wypita?
Buzia umyta?
Gazetka przeczytana?
Jeśli tak to dobry znak
-miły dnia początek-
stąd ten cały wątek.
Nim się weźmiesz do
jedzenia,przyjmij
ciepłe pozdrowienia.
Uroczego weekendu...)))
czlowiek jednak uczy sie cale zycie ...nie mialam pojecia o takiej roslince ...1 raz ja widze ...)))
bosia 2008-11-17
Nawet przepis na nalewkę jest :)
Drzewo b.ładne z owocami :)
wikto3 2009-10-09
Śliczna galeria :) dziękuję za wspaniały przepis:)-pozdrawiam